Malé obce sú v čerpaní eurofondov ukážkové

10.06.2011 Celý región

Bratislava – 7. júna 2011 - Obce s počtom obyvateľov do 2 000 na svoj rozvoj aktívne využívajú eurofondy. Dokazujú to štatistiky čerpania dvoch opatrení zameraných na rozvoj vidieka.
Pôdohospodárska platobná agentúra doposiaľ uzatvorila 500 zmlúv vo výške takmer 80 000 000 eur. Tieto financie poslúžili obciam na vytváranie podmienok pre spolkovú činnosť, vzdelávacie aktivity a malé investície pri rekonštrukciách rekreačných zón, ihrísk, amfiteátrov či autobusových zastávok. Obce tak v opatrení Základné služby pre vidiecke obyvateľstvo doposiaľ dokázali vyčerpať 99, 4 % z celkových zdrojov.
S podobným záujmom sa stretlo aj opatrenie Obnova a rozvoj obcí, ktoré sa zameriava na rekonštrukciu a modernizáciu dopravne a vodovodnej infraštruktúry, ale aj investícií do verejného osvetlenia, chodníkov, cyklotrás a verejných priestranstiev. V tomto opatrení bolo uzatvorených 539 zmlúv, ktoré pomohli obciam skrášľovať svoje prostredie v celkovom finančnom objeme prevyšujúcom 94 000 000 eur. Táto čiastka predstavuje takmer 96 % čerpanie z balíka určeného na rozvoj vidieka v rokoch 2007 – 2013.
Ukážkové čerpanie v rámci týchto opatrení považujeme za dôkaz veľmi kvalitných a prospešných projektov, ktorými sa malé obce úspešne pokúšajú zvýšiť kvalitu svojho komunitného života. Aj napriek malému počtu obyvateľov svoju šikovnosť dokazujú energiou, húževnatosťou a jasnými predstavami. Je to zároveň dôkazom opodstatnenosti a užitočnosti celého Programu rozvoja vidieka. Ten považujeme za nástroj na znižovanie regionálnych rozdielov a zabezpečovania vidieckej krajinotvorby.

Michal Kaliňák
hovorca ZMOS
 

Vyberte región